Penta planuje dalszą ekspansję sieci aptek Dr. Max na nowych rynkach

Grupa inwestycyjna Penta Investments zdecydowała o dalszej ekspansji sieci aptecznej Dr. Max i wejściu na nowe rynki zagraniczne (poza Czechy, Słowację i Polskę). W związku z tymi planami, z początkiem października 2016 roku pan Leonardo Ferrandino obejmie nowo utworzone stanowisko CEO Grupy Dr. Max i będzie odpowiedzialny za zarządzanie operacjami grupy na wszystkich rynkach i jej dalszą ekspansję.

Leonardo Ferrandino, posiada wieloletnie doświadczenie menedżerskie w sektorze farmaceutycznym. Przez 12 lat był związany z Admenta Italia, która jest częścią Grupy Celesio – wiodącego międzynarodowego dystrybutora hurtowego i detalicznego oraz dostawcy usług dla sektora farmaceutycznego i ochrony zdrowia. Po tym jak w pierwszych latach pełnił szereg funkcji w departamentach finansowych we Włoszech i Niemczech, objął stanowisko Wiceprezesa i Dyrektora Finansowego odpowiedzialnego m.in. za departamenty finansów, IT oraz fuzji i przejęć (M&A). Począwszy od 2009 roku kierował operacjami detalicznymi w pionie Consumer Solutions Grupy, a następnie dywizją Pharmacy Solutions. W 2012 roku Leonardo Ferrandino został członkiem Komitetu Wykonawczego Grupy Celesio, gdzie od 2014 roku był zaangażowany w rozwój operacji we Włoszech i Słowenii, jak również kierował działaniami sprzedażowymi i marketingowymi Grupy. Ponadto, był bezpośrednio odpowiedzialny za rozwój konceptu aptecznego European Pharmacy Network.

"Dr. Max jest jednym z najbardziej udanych projektów inwestycyjnych Penty, którego strategia zakłada dalszą konsolidację rynków europejskich. Leonardo Ferrandino jest menedżerem, który udowodnił swoje umiejętności zarządcze w segmencie aptecznym w wielu krajach. Wierzymy, że jego obecność w naszym zespole, przyspieszy ekspansję Grupy Dr. Max, jak również jej przemianę jakościową" – powiedział Václav Jirků, Dyrektor inwestycyjny, Penta Investments.

O Dr. Max

Grupa Dr. Max jest jedną z największych sieci aptecznych w Europie Środkowo-Wschodniej, liderem rynku w Czechach i na Słowacji oraz jedną z największych sieci aptek w Polsce. Sieć Dr. Max liczy obecnie blisko 930 aptek (w Czechach – 370 punktów, na Słowacji – 220 punktów, w Polsce – 338 punktów). Polska jest postrzegana przez Pentę jako główny kierunek dalszej ekspansji sieci Dr. Max, ale planowane jest również wejście na nowe rynki europejskie najprawdopodobniej pod koniec 2016 roku. Penta rozpoczęła budowę sieci Dr. Max w 2004 r. Dzisiaj, Grupa Dr Max zatrudnia 6.232 pracowników, a w 2015 r. przychody grupy wyniosły 1,05 mld euro.

O Penta

Penta Investments jest środkowoeuropejską grupą inwestycyjną założoną w 1994 r. Penta działa w sektorach: ochrony zdrowia, usług finansowych, przemysłowym, handlu detalicznego i nieruchomości. Grupa zarządza funduszem typu evergreen – należącym do partnerów, jedynych udziałowców firmy. Spółki portfelowe Penta zapewniają ponad 37.000 miejsc pracy. Całkowita wartość aktywów Penty wyniosła w 2015 roku 7 mld euro. Aktualnie portfolio inwestycyjne Penty w Polsce obejmuje takie podmioty jak: Fortuna zakłady bukmacherskie, Dr. Max, Empik Media & Fashion, Iglotex, EMC Instytut Medyczny, Learning Systems Poland, Clar System oraz dwa projekty nieruchomościowe w Warszawie. Penta działa w ponad 10 krajach Europy i ma biura w Pradze, Bratysławie, Warszawie i Monachium.