Rozmowy między Iglotex i Iglokrak w toku

Penta Investments – właściciel spółki Iglokrak – oraz Ipopema 3 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych, w posiadaniu którego jest 100% akcji spółki Iglotex, prowadzą zaawansowane rozmowy, których celem jest połączenie obu firm. Spółki te wraz ze swoimi podmiotami zależnymi działają na rynku mrożonek. Jednym z warunków fuzji jest otrzymanie zgody UOKiK. Stosowne dokumenty w tej sprawie zostały złożone do Urzędu 12 sierpnia 2010. Zakończenie transakcji planowane jest do końca 2010 roku.

Iglotex jest jednym z największych producentów i dystrybutorów żywności mrożonej w północnej Polsce. Podstawą działalności firmy jest produkcja pizzy, zapiekanek, wyrobów kulinarnych ziemniaczanych i mącznych. W ofercie spółki znajdują się także inne produkty mrożone jak i towary dedykowane dla klientów gastronomii (HoReCa).

Iglokrak jest natomiast jednym z największych producentów i dostawców mrożonek oraz lodów dla handlu detalicznego i gastronomii (HoReCa) w południowej Polsce.

„Jestem przekonany, że dzięki efektowi synergii między spółkami będziemy mogli istotnie zwiększyć skalę naszej działalności i stać się dystrybutorem ogólnopolskim, oferującym naszym klientom, dostawcom i partnerom najwyższej jakości produkty i usługi" – mówi Tadeusz Włodarczyk, prezes spółki Iglotex.

„Wspólnie z Iglotexem, chcemy być liderami konsolidacji polskiego rynku żywności mrożonej dla handlu detalicznego i gastronomii (HoReCa). Połączenie tych dwóch uzupełniających się spółek, zajmujących się produkcją i dystrybucją mrożonek, pozwoli na stworzenie silnych podstaw dla holdingu działającego w tym segmencie" – mówi Rafal Sosna, dyrektor inwestycyjny Penta Investments w Polsce.

Po zakończeniu transakcji, głównymi akcjonariuszami powstałego pomiotu – o udziałach na poziomie 50% każdy – będą Penta Investments oraz IPOPEMA 3 FIZAN.

O Iglotex

• Grupa Kapitałowa Iglotex jest wiodącym na obszarze północno-zachodniej Polski producentem i dystrybutorem żywności mrożonej, chłodzonej oraz towarów suchych, koncentrującym się na klientach detalicznych i szerokiej gastronomii.
  • Grupę tworzy Iglotex SA oraz 15 spółek zależnych, głównie dystrybucyjnych. Działalność produkcyjną prowadzi Iglotex i Chłodnia Grudziądz.
  • Grupa obsługuje niemal 20 tys. punktów detalicznych i gastronomicznych, zaopatrując ok. 30 tys. sztuk sprzętu chłodniczego.
  • Produkty Grupy obejmują mrożoną pizzę i zapiekanki, mrożone warzywa oraz owoce, wyroby kulinarne mączne i na bazie ziemniaków, sprzedawane we wszystkich kanałach dystrybucyjnych – zarówno pod silną własną marką parasolową, jak i pod markami prywatnymi.
  • Zakład produkcyjny w Skórczu – rozbudowany w 2006 roku – jest jedną z najnowocześniejszych w tej części Europy fabryk produkujących żywność mrożoną.
  • W 2009 roku Grupa zrealizowała przychody w wysokości prawie 400 mln zł.

O Iglokrak

• Iglokrak jest wiodącym w południowej Polsce producentem i dystrybutorem artykułów mrożonych oraz lodów dla placówek detalicznych, hurtowni, sieci krajowych i zagranicznych, jak również szeroko pojętej gastronomii (HoReCa).
  • Grupa Kapitałowa Iglokrak obejmuje 7 firm zajmujących się dystrybucją oraz 2 zakłady produkcyjne.
  • W 2009 roku Grupa odnotowała przychody w wysokości ponad 330 mln zł.
  • Iglokrak obsługuje 14.000 placówek handlowych i gastronomicznych oraz ok. 25.000 lodówek w punktach detalicznych.
  • Grupa dysponuje nowoczesnymi maszynami do produkcji artykułów mrożonych pod markami: Fritar (frytki i mrożone warzywa/owoce) oraz Lewil (gotowe wyroby kulinarne na bazie mącznej).
  • Dzięki zrealizowanym w 2009 roku inwestycjom o wartości 10 mln euro, Fritar stał się jednym z najnowocześniejszych i najbardziej rozbudowanych zakładów produkcyjnych w branży artykułów mrożonych w Europie.