Pierwsza transakcja Penta na rynku nieruchomości w Polsce

Penta Investments, środkowoeuropejska grupa inwestycyjna, ogłosiła nabycie działki budowlanej w Warszawie. Działka zlokalizowana jest w dzielnicy Mokotów na skrzyżowaniu dwóch głównych ulic – Domaniewskiej i Postępu. Penta planuje zainwestować łącznie około 45 mln euro (w tym cena zakupu i koszty budowy).

Grupa planuje budowę budynku biurowego o łącznej powierzchni najmu brutto 24.500 m2 (z przeznaczaniem głównie na biura, a w części parterowej – na punkty detaliczne), zgodne z aktualnym / obowiązującym planem zagospodarowania przestrzennego dla tego terenu. Penta planuje rozpocząć budowę na jesieni 2015 r., a jej zakończenie przewiduje w ciągu 18 miesięcy.

“Ta transakcja to pierwszy i bardzo ważny krok w budowaniu pozycji Penta na rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce. Dołożymy wszelkich starań, aby ta inwestycja zaowocowała wartościowym obiektem na mapie warszawskich nieruchomości, tak jak te, które zrealizowaliśmy już na innych rynkach. Cieszy nas, że wysokie standardy jakościowe, techniczne i estetyczne naszych projektów znajdują międzynarodowe uznanie – jak chociażby prestiżowa nagroda sprzed kilku dni dla naszego kompleksu Florentinum/Praga - za „Najlepszy Projekt Biurowy 2014 roku w Europie Środkowej i Wschodniej”, przyznana przez CEEQA*” – powiedział Jozef Oravkin, Partner zarządzający Penta.

W transakcji zakupu projektu doradzał Savills, jedna z wiodących globalnych firma doradczych w sektorze nieruchomości.

Atuty zakupionej działki

• Działka jest zlokalizowana u zbiegu dwóch głównych ulic w samym sercu Mokotowa, co zdecydowanie wpłynie na zwiększoną ekspozycję planowanej nieruchomości.
  • Atutem tej inwestycji jest bardzo dobrze rozwinięty transport publiczny.
  • W okolicy istnieje wiele udogodnień / miejsc użytku publicznego, w tym centrum handlowe Galeria Mokotów, które jest usytuowane w odległości krótkiego spaceru od działki.

O działalności Penta w sektorze nieruchomości

• Segment nieruchomości stanowi 20% wartości portfolio inwestycyjnego Penta. Zarządzamy 18 projektami w Czechach i na Słowacji. Nabyta przez Penta działka budowlana na warszawskim Mokotowie jest pierwszym projektem na rynku nieruchomości w Polsce.
  • W 2013 r. Penta wybudowała łącznie 158.600 m2 powierzchni GLA/NSA**, z czego 92% stanowią inwestycje w segmencie biurowym.

Kluczowe projekty:

Digital Park

• 74.000 m2, budynek biurowy kategorii A w Bratysławie – projekt zakończony w 2012 r.

Florentinum

• 57.000 m2, centrum biurowe kategorii A w Pradze – projekt zakończony w 2013 r.

Bory i Bory Mall

• 220 ha terenów pod inwestycje w Bratysławie. Budowa centrum handlowego – projekt w toku.

Waltrovka

• 16,9 ha terenów pod inwestycje w Pradze – projekt w budowie.

Masaryk Station Development

• Budowa i rozwój nowej dzielnicy biznesowej (tzw. Central Business District) w Pradze – projekt w przygotowaniu.

Wyniki finansowe Grupy Penta za 2013 r.

15 kwietnia 2014 r. Penta Investments opublikowała zaudytowane wyniki finansowe za 2013 r. Całkowita wartość aktywów Penta wzrosła do 6,5 mld euro. Zgodnie z metodą wyceny Fair Value, zysk netto Penta wyniósł w 2013 r. – 100 mln euro. Wartość aktywów netto Grupy wzrosła do 1,564 mld euro.

Więcej informacji w osobnym, załączonym komunikacie prasowym.

* W dn. 9 kwietnia br. projekt biurowy Florentinum/Praga z czeskiego portfolio Penta został uhonorowany prestiżową nagrodą Central & Eastern European Real Estate Quality Awards (CEEQA) dla Najlepszego Projektu Biurowego 2014 roku w Europie Środkowej i Wschodniej. Więcej informacji na stronie – http://www.ceeqa.com/2014/winners.html

** GLA – powierzchnia najmu brutto; przyjmowana dla obiektów biurowych i handlowych. NSA – powierzchnia sprzedaży netto; przyjmowana dla obiektów mieszkaniowych.

O Penta

Penta jest środkowoeuropejską grupą inwestycyjną, założoną w 1994 r, działającą głównie w sektorach: ochrony zdrowia, usług finansowych, produkcji, handlu detalicznego i nieruchomości. Grupa zarządza funduszem typu evergreen – należącym do partnerów, jedynych udziałowców firmy. Spółki portfelowe Penta zapewniają ponad 30.000 miejsc pracy. Całkowita wartość aktywów Penta wyniosła w 2013 r. 6,5 mld euro. Penta działa w ponad 10 krajach Europy i prowadzi biura w Pradze, Bratysławie, Warszawie i Monachium. www.pentainvestments.com

O Savills

Savills jest wiodącą międzynarodową firmą doradczą która posiada ponad 500 biur na świecie i zatrudnia 20.000 specjalistów w obu Amerykach, Wielkiej Brytanii, Europie kontynentalnej, Azji, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Oferuje szeroki zakres profesjonalnego doradztwa, zarządzania i usług transakcyjnych dla klientów na całym świecie. www.savills.pl