Penta Venture Fund wspiera polski projekt

Penta Investments ogłosiła laureatów pierwszej edycji projektu Venture Fund. Wśród trójki wyróżnionych – którzy otrzymali w sumie 222 tysiące Euro – znalazła się jedna firma z Polski i dwie czeskie. Umowy ze zwycięzcami zostały już podpisane.

W ramach realizacji projektu funduszu Venture Fund, Penta Investments oferuje początkującym przedsiębiorcom nie tylko wsparcie finansowe, ale także wiedzę i doświadczenie biznesowe swoich ekspertów.

"Dokładnie przestudiowaliśmy wszystkie zgłoszenia i jesteśmy pewni, że udało nam się wybrać pomysły z największym potencjałem. Chcemy wspierać początkujących przedsiębiorców, którzy mają odwagę i innowacyjne pomysły, ale brak im środków finansowych na ich wdrożenie. Wierzymy, że dzięki projektowi Venture Fund ich marzenia staną się rzeczywistością" – mówi Jozef Janov, dyrektor zarządzający Penta Investments w Polsce.

Działalność nagrodzonej polskiej firmy 4GE obejmuje tworzenie inteligentnych rozwiązań z zakresu automatyki i informatyki dla budynków. Celem wyróżnionych przedsiębiorców jest stworzenie trzeciej generacji "Smart Home System" – bezprzewodowej technologii do zarządzania domem.

Pozostali zwycięzcy – JouTrip i SelFix – to firmy z Czech. Pierwsza z nich to internetowe biuro turystyczne, którego oferta skierowana jest do firm i osób prywatnych, chcących prowadzić działalność biznesową na rynku chińskim. SelFix natomiast jest wariacją sprawdzonego brytyjskiego pomysłu warsztatu samochodowego „zrób to sam".

Zgłoszenia do pierwszej edycji Venture Fund mogli składać przedsiębiorcy z Polski, Czech i Słowacji. Projekt skierowany był do autorów pomysłów na działalność biznesową, która miałaby szeroki wpływ na społeczeństwo w przyszłości. Komitet inwestycyjny złożony z przedstawicieli Penty wybrał do osobistych prezentacji siedem aplikacji. Wyróżnione zostały trzy firmy, które spełniły warunki innowacyjności, a przy tym ich autorzy jednocześnie wykazali się odpowiednimi umiejętnościami do zarządzania swoimi projektami.

Do końca sierpnia 2010 trwa również inna inicjatywa organizowana przez Penta Investments – Vision 2025 – kierowana do studentów szkół wyższych z Polski, Czech i Słowacji. Mogą oni zgłaszać swoje prace do VII już edycji konkursu. Projekt ma na celu wyróżnienie prezentowanego przez młodych ludzi nowatorskiego sposobu myślenia na temat biznesu i spraw życia społecznego. Zdobywcy nagród pieniężnych w wysokości do 5.000 euro zostaną wyłonieni przez Penta Investments do końca września 2010. W 6-letniej historii projektu Vision 2025, Penta Investments przyznała nagrody o łącznej wartości niemal 55 tysięcy euro.