Penta sprzedaje Drumet

Penta Investments – środkowoeuropejska grupa inwestycyjna – podpisała umowę sprzedaży 100% udziałów Drumet Liny i Druty Sp. z o.o. inwestorowi strategicznemu WireCo World Group. Wartość i warunki transakcji nie zostaną ujawnione. Finalizacja transakcji podlega decyzji Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Drumet jest europejskim producentem stalowych drutów, lin oraz taśm do zszywek, o istotnej pozycji na rynku krajowym i liczącym się graczem w Europie Zachodniej – w szczególności w Niemczech i krajach Beneluksu.

Penta nabyła spółkę Drumet w lipcu 2009 roku. Firma znajdowała się wówczas w upadłości. Dzięki natychmiastowej restrukturyzacji oraz znaczącym inwestycjom kapitałowym fundusz przywrócił jej poprzednią pozycję na rynku. Zespół Penty skutecznie zmodernizował Drumet, zwiększając jego przychody od zera do około 50 mln zł jeszcze w 2009 roku oraz do 241 mln zł w 2010 roku i jest obecnie w trakcie realizacji budżetu na 2011 roku – który przewiduje sprzedaż powyżej 300 mln zł – jednocześnie podtrzymując założoną rentowność.

"Nabycie Drumet było wielkim wyzwaniem – spółka była w upadłości i wymagała odbudowy reputacji i zaufania, zarówno wśród klientów, jak i pracowników. Penta posiada bogate doświadczenie w restrukturyzacjach i cieszymy się, że – wraz z naszymi pracownikami i udziałowcami – byliśmy w stanie osiągnąć tak dobre wyniki. WireCo jest globalnym graczem strategicznym, który zapewni Drumetowi długoterminową perspektywę rozwoju" – powiedział Rafał Sosna, dyrektor zarządzający Penta w Polsce.

"Jesteśmy dumni z naszej inwestycji w Drumet. Udało nam się przywrócić tej spółce silną pozycje na rynku, utrzymać miejsca pracy dla setek ludzi i stworzyć perspektywy do dalszego rozwoju przedsiębiorstwa" – dodał Adam Jarmicki, Investment Manager w Penta odpowiedzialny za Drumet.

Główne kroki restrukturyzacji Drumetu:

• Natychmiastowe wznowienie produkcji i odbudowa portfela zamówień
  • Szybkie dostosowanie struktury kosztów działalności do realnego poziomu produkcji
  • Zapewnienie silnej i doświadczonej kadry zarządczej
  • Uruchomienie departamentu lin grubych / rozpoczęcie produkcji
  • Wdrożenie zaawansowanego systemu ERP

O Drumecie:

• Utworzony w 1895 roku we Włocławku, jest jednym z najstarszych producentów drutów stalowych w Polsce
  • W 2007 roku wyprodukował 120.000 ton drutów stalowych, generując tym samym przychody na poziomie 424 mln zł
  • W lutym 2009 roku wstrzymał działalność produkcyjną z powodu braku możliwości wywiązania się z zobowiązań wobec dostawców i wierzycieli
  • W styczniu 2009 złożył wniosek o upadłość, na mocy którego Sąd Rejonowy we Włocławku powołał Syndyka masy upadłościowej
  • 15 lipca 2009 Penta Investments nabyła zorganizowaną część przedsiębiorstwa (obejmującą aktywa operacyjne i załogę). Wartość transakcji wyniosła 120 mln zł