Penta przywróci Drumetowi pozycję lidera

Penta Investments – środkowo-europejska grupa inwestycyjna – zwyciężyła w przetargu na zakup przedsiębiorstwa Fabryki Lin i Drutu Drumet Sp.z.o.o. ("Drumet"), największego w Polsce oraz jednego z największych i najnowocześniejszych w Europie producentów drutu, lin oraz taśm do zszywek. Oferta Penty została dzisiaj zatwierdzona przez Sąd Rejonowy we Włocławku. Wartość transakcji wyniosła 120 mln zł.

„Mamy bardzo bogate doświadczenia w realizacji projektów restrukturyzacyjnych. Drumet posiada jeden z najlepiej zorganizowanych i najnowocześniejszych parków maszynowych w Europie, co - w połączeniu z profesjonalną i doświadczoną załogą - daje firmie szansę na szybki powrót do pozycji lidera rynku. Naszym głównym celem będzie odnowienie relacji z dostawcami i klientami oraz odbudowanie wizerunku Drumetu jako firmy stabilnej finansowo i godnej zaufania. W ciągu kolejnych dwóch lat planujemy przywrócić osiągane w przeszłości przychody na poziomie przekraczającym 100 mln euro rocznie" - powiedział Rafał Sosna, dyrektor inwestycyjny w Penta Investments.

Ponadto, celem strategicznym Penta Investments jest ponowne zdefiniowanie oferty Drumetu i wprowadzenie nowych produktów. Grupa planuje także modernizację zakładu oraz inwestycje w linie do produkcji drutów stalowych.

O Fabryce Lin i Drutu Drumet

• Utworzona w 1895 roku we Włocławku, jest jednym z najstarszych producentów drutów stalowych w Polsce
  • W 2007 roku wyprodukowała 120.000 ton drutów stalowych, generując tym samym przychody na poziomie 424 mln zł
  • W lutym 2009 roku wstrzymała działalność produkcyjną z powodu braku możliwości wywiązania się z zobowiązań wobec dostawców