Penta przejmuje sieć aptek Lloyds i dystrybutora leków Gehe w Czechach

Penta Investments – środkowoeuropejska grupa inwestycyjna – zawarła porozumienie z Celesio AG w sprawie przejęcia sieci aptek Lloyds i dystrybutora leków Gehe.

Lloyds posiada 55 aptek i jest trzecią pod względem wielkości siecią aptek w Czechach. Gehe jest czwartym pod względem wielkości dystrybutorem leków na rynku czeskim. Transakcja podlega zatwierdzeniu przez urząd antymonopolowy w Czechach, a jej wartość szacowana jest na 84,5 mln euro.

Apteki Lloyds – podobnie jak działająca na czeskim rynku sieć aptek Dr. Max – zostaną włączone do Grupy Ceska lekarna.

"Dzięki przejęciu sieci Dr. Max i jej lokalnych oddziałów konsolidujemy rynek aptek w Europie Środkowej. Akwizycja firmy Lloyd wraz z ważnym dystrybutorem leków Gehe doskonale wpisuje się w naszą strategię w tym sektorze. Jesteśmy przekonani, że konsolidacja sektora farmaceutycznego w znacznym stopniu przyczyni się do poprawy jakości i dostępności usług dla pacjentów" – powiedział Václav Jirků, Dyrektor Inwestycyjny Penta.

O Lloyds

Spółka Lekarny Lloyds s.r.o. została założona w 1993 roku. W 2000 roku zakupiona przez obecnego właściciela (Celesio-Group).

Loyds jest 3 największą siecią aptek w Czechach o obrotach w wysokości 55,7 mln euro; firma działa za pośrednictwem 55 aptek.

Lloyds posiada zdywersyfikowany portfel placówek farmaceutycznych zlokalizowanych głównie w centrach handlowych, klinikach oraz na terenie osiedli.

O Gehe

GEHE Pharma Praha, spol. s r.o. jest 4 największym dystrybutorem leków w Czechach, posiadającym 17% udział w rynku i osiągającym przychody w wysokości 420 milionów euro.

O Dr. Max

Dr. Max jest jedną z największych sieci aptek w Europie Środkowej. Jest liderem rynku w Czechach (20% udział w rynku) i na Słowacji (15%) oraz jedną z największych sieci w Polsce.

• Posiada sieć ponad 450 aptek
  • Obsługuje ponad 80 000 klientów każdego dnia