Kolejna edycja konkursu Vision 2025 przed nami!

Penta Investments – środkowo-europejska grupa inwestycyjna, właściciel m.in. sieci Żabka Polska oraz spółki Fortuna zakłady bukmacherskie – otwiera VII edycję konkursu Vision 2025 skierowanego do studentów szkół wyższych. Młodzież z Polski, Czech i Słowacji może ubiegać się o nagrody pieniężne o wartości do 5.000 EURO. Prace konkursowe należy składać do 31 sierpnia 2010. Już po raz drugi w zmaganiach udział wezmą młodzi ludzie z Polski. W ubiegłorocznej edycji projektu wśród 6 laureatów konkursu znalazły się 2 polskie studentki, które otrzymały nagrody pieniężne po 3.000 EURO każda.

"Współpraca ze środowiskiem akademickim oraz wspieranie rozwoju kreatywności i przedsiębiorczości młodych ludzi należą do priorytetów Penta Investments. Dzięki Vision 2025, już od siedmiu lat z przyjemnością obserwujemy wzrost poziomu merytorycznego i innowacyjność pomysłów przedstawianych przez studentów. Prezentowane przez młodzież akademicką wizje rozwoju sytuacji polityczno-gospodarczej traktujemy także jako źródło inspiracji dla naszej działalności biznesowej. Jesteśmy przekonani, że również w tegorocznej edycji będziemy mieli okazję poznać ciekawe pomysły studentów z Polski, Czech i Słowacji" – powiedział Jaroslav Haščák, partner zarządzający i jeden z założycieli Penta Investments.

Głównym celem organizowanego przez Penta Investments konkursu Vision 2025 jest zachęcenie studentów do analizy potencjalnych zmian i kierunków rozwoju wybranych obszarów polityki, gospodarki i biznesu. Już po raz siódmy eseje studentów z regionu Europy Środkowo-Wschodniej zostaną ocenione przez przedstawicieli organizatora projektu – grupy inwestycyjnej Penta Investments. Jury weźmie pod uwagę przede wszystkim innowacyjność, kreatywność, spójność i precyzję analizy oraz perspektywiczne ujęcie wybranego tematu.

„W ubiegłym roku młodzi ludzie z polskich uczelni z sukcesem dołączyli do zmagań konkursowych Słowaków i Czechów. Wśród sześciu laureatów szóstej edycji Vision 2025 znalazły się aż dwie Polki – studentki Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. Zapraszamy do udziału w konkursie i trzymamy kciuki za inspirujące pomysły studentów" – mówi Jozef Janov, dyrektor zarządzający Penta Investments w Polsce.

VII edycja konkursu Vision 2025 obejmuje trzy kategorie tematyczne:

1. WIZJA REFORMY SYSTEMU WYBORCZEGO 2025. Czy rzeczywiście jesteśmy reprezentowani przez najlepszych?

2. SYSTEM PUBLICZNEJ OPIEKI ZDROWOTNEJ 2025. Czy pacjenci powinni płacić za usługi medyczne?

3. ROZWÓJ RYNKU NIERUCHOMOŚCI I JEGO OGRANICZENIA DO 2025 ROKU. Jakie błędy popełniają deweloperzy?

Prace na wybrany z temat – pisane w języku angielskim – należy przesyłać organizatorowi do 31 sierpnia 2010 roku. Jury konkursu ogłosi wyniki do końca września 2010. Wszelkie informacje na temat Vision 2025, w tym regulamin, są dostępne na stronie internetowej organizatora www.pentainvestments.com.

Nagrody za najlepsze prace zostaną przyznane w wysokości:

• 5.000 EURO za 1.miejsce
  • 3.000 EURO za 2.miejsce
  • 1.000 EURO za 3. miejsce

W 6-letniej historii projektu Vision 2025, spośród 400 nadesłanych esejów, Penta Investments wyróżniła 55 prac konkursowych, przyznając nagrody o łącznej wartości niemal 55 tys. EURO.