Alpha Medical wchodzi na rynek czeski

Alpha Medical Ventures – środkowo-europejska sieć laboratoriów medycznych IVD, należąca do Penta Investments – przejęła 100% udziałów grupy Aeskulab Holding, a.s. Sieć laboratoriów Aeskulab jest drugim pod względem wielkości dostawcą usług IVD (diagnostyka in vitro) w Czechach. Transakcję sfinalizowano 1 grudnia 2009 roku. Jej wartość nie została ujawniona.

Alpha Medical jest obecnie najszybciej rozwijającą się siecią laboratoriów medycznych IVD w Europie Środkowej. Na Słowacji zajmuje pozycję lidera na rynku. Natomiast w Polsce – dzięki przeprowadzonej w lipcu 2009 akwizycji 90% udziałów DD Lab Sp. z o.o. – Alpha Medical jest czwartym dostawcą usług IVD.

„Konsekwentnie realizujemy strategię, zmierzającą do zdobycia pozycji lidera w Czechach, Polsce i na Słowacji. Są to dla nas kluczowe obszary działalności ze względu na ogromne możliwości konsolidacji rynku w tych krajach. Po zakończonej z sukcesem konsolidacji DD Lab z Alpha Medical Polska, analizujemy polski rynek w poszukiwaniu kolejnych celów akwizycyjnych" - mówi Peter Lednický, prezes zarządu Alpha Medical.

Alpha Medical Ventures należy do środkowo-europejskiej grupy inwestycyjnej Penta Investments, która posiada obecnie na rynku polskim 7 aktywnych inwestycji. Są to: Żabka Polska SA, Okna Rąbień, Dr.Max, Fortuna Holding, Drumet, Stream Communications oraz Alpha Medical Polska.

O Alpha Medical

• Największa sieć laboratoriów medycznych na Słowacji, obecnie rozszerzająca swoją działalność na rynki Europy Środkowej. W jej działalność Penta Investments zaangażowana jest od 2006 roku
  • Osiąga przychody na poziomie 20 mln euro rocznie
  • Realizuje ponad 7.000 badań pacjentów oraz 45.000 analiz medycznych dziennie