Penta vytváří "okenářský" holding, kupuje spišský Noves

Investiční skupina Penta vstupuje do společnosti Noves okná, s.r.o., která patří mezi přední slovenské výrobce oken. Samotná akvizice je předmětem schválení antimonopolních úřadů. Po akvizici polského výrobce Okna Rabien jde v krátkém čase již o druhou transakci Penty v tomto sektoru. Hodnota akvizice nebyla zveřejněna.

Noves je známý především vysokou kvalitou svojí prémiové produkce plastových a hliníkových oken a dveří. "V nejbližších třech letech chceme v Novesu proinvestovat více než tři miliony eur, zvýšit výrobní kapacity a přijmout další zaměstnance. Vytváříme nadnárodní holding, kde budeme účinně využívat spolupráci mezi výrobou a distribuční sítí v rámci našich firem. Zákazníkům přineseme největší nabídku jak prémiových, tak i cenově dostupných oken," řekl Jozef Janov, investiční ředitel Penty.

"Vítáme, že do naší společnosti vstupuje silný partner a že se Noves stává významnou součástí nadnárodního holdingu. Je to velmi dobrý předpoklad pro další perspektivu rozvoje výroby oken ve Spiši," řekl František Vartovník, spolumajitel Novesu.

Cílem Penty je konsolidovat středoevropský trh výrobců oken a vytvořit nadnárodní holding. V současnosti jedná i o akvizici jednoho z předních českých výrobců.

Penta v sektoru výroby oken

• V říjnu 2008 Penta oznámila akvizici polského výrobce Okna Rabien, který dosahuje tržeb 60 milionů eur, zaměstnává 550 zaměstnanců a exportuje do více než deseti evropských zemí
  • Slovenský výrobce Noves dosahuje tržeb ve výši 20 milionů eur a zaměstnává 200 zaměstnanců

Investiční strategie holdingu je postavená na třech pilířích:

• Unikátní a vysoce motivující systém odměňování pro prodejce - dealery, prostřednictvím kterého dosáhla Okna Rabien 20% roční růst, i přes stagnaci trhu
  • Být nákladovým lídrem skrze využívání úspor z rozsahu a efektivní využití výrobní a distribuční sítě
  • Nabízet největší portfolio cenově dostupných a prémiových produktů plastových, hliníkových a dřevěných oken a dveří v bezkonkurenční kvalitě a dodací lhůtě