Penta vstupuje do segmentu flexibilních kanceláří

Od začátku roku 2020 prvních 2000 metrů čtverečních v Praze, o rok později dalších 4000 metrů v Bratislavě. Pod značkou BASE chce Penta Real Estate rozvíjet koncept flexibilních kanceláří a rozšířit tak nabídku a variabilitu kancelářských prostor pro stávající i nové klienty.

Jedinou sázkou na jistotu je schopnost pružně reagovat na potřeby trhu. Ve významných lokalitách jsme se proto rozhodli zachovat kancelářské budovy v našem portfoliu a klientům poskytovat maximálně kvalitní služby jdoucí nad rámec standardních nájemních smluv“, charakterizuje posun ve strategii Penty Real Estate Pavel Streblov, ředitel pro komerční výstavbu. Mimořádně úspěšný prodej administrativního centra Florentinum v roce 2016 a také pěti kancelářských budov na Waltrovce v Praze - Jinonicích se tak Penta v dohledné době nepokusí u ostatních budov zopakovat. „Situace na trhu mluví pro kombinaci dlouhodobých pronájmů a flexibilních prostor. Kvalitní budova je základ, stejně jako výborná lokalita. Nad rámec toho však chceme v našich klíčových projektech nabízet i flexibilní kanceláře s prvky coworku tak, abychom mohli efektivně reagovat na potřeby našich klientů,“ dodává Pavel Streblov.

Nad hlavním nádražím v Praze se do první budovy administrativního centra Churchill přemístila společnost Deloitte, do druhé se v průběhu května příštího roku stěhuje na osm a půl tisíce metrů čtverečních Fortuna Entertainment Group společně s Fortunou Game. Na dvou tisících metrech pak v rámci projektu společnost Base Penty Real Estate nabídne až dvě stě plně vybavených kancelářských míst, doplněných o prostory, kde se můžou pořádat eventy či vzdělávací akce. „Nechceme cílit jen na externí společnosti či start-upy, flexibilní prostory by měly sloužit rovněž našim dlouhodobým nájemcům. Prostory mohou používat pro mimořádné časově omezené projekty či sloužit partnerům a společnostem, se kterými naši nájemci spolupracují,“ říká Streblov s tím, že flexibilní kanceláře budou mít v takovém případě i komunitní funkci.

V Bratislavě se počítá s coworkingovým centrem ve zrekonstruované památkově chráněné Jurkovičově teplárně, která je součástí projektu Sky Park od britské architektky Zahy Hadid. Tamní projekt by měl zahrnovat 4000 metrů a jeho otevření se předpokládá v druhé polovině příštího roku.

V Praze letos Penta dokončila budovu Churchill 1 nad hlavním nádražím o rozloze 16 000 metrů čtverečních a na přelomu roku uvede do provozu i navazující objekt Churchill 2 s 13.900 metry. Zároveň dostavěla a zkolaudovala kancelářský komplex SmíchOFF o rozloze 11.500 metrů.