Penta prodává laboratoře Alpha Medical

Středoevropská investiční skupina Penta se dohodla se společností Mid Europa Partners na prodeji skupiny Alpha Medical. Transakce zahrnuje 100% podíly ve společnostech Alpha medical a.s. a Alpha medical Polska Sp. z o.o. – na Slovensku, v Česku i Polsku. Alpha Medical je nejrychleji rostoucí poskytovatel služeb in-vitro diagnostiky ve střední a východní Evropě.

Hodnota transakce nebude zveřejněna a její dokončení je podmíněno souhlasem antimonopolních úřadů.

Skupina v posledních pěti letech expandovala prostřednictvím nových akvizic a zaznamenala značný nárůst tržeb. V tomto období úspěšně vstoupila ze slovenského na dva nové trhy – český a polský – a vybudovala si pozici jedničky na Slovensku a dvojky v Česku. Síť funguje na bázi efektivního centrálního nákupu, centralizace laboratoří a řízení personálních nákladů.

"Alpha Medical je velmi úspěšná firma stojící na pevných základech. Z lokálního hráče s tržbami 2 miliony eur v roce 2006 jsme vytvořili nadnárodní skupinu s tržbami 65 milionů eur. Po šesti letech je Alpha Medical zralou investicí v našem portfoliu, s jejímiž výsledky jsme velmi spokojeni. Novému vlastníkovi přejeme hodně úspěchů v další expanzi a rozvoji skupiny," řekl Eduard Maták, partner Penta Investments zodpovědný za zdravotnické portfolio.

O Alpha Medical

• Alpha Medical provozuje 57 laboratoří na Slovensku, v Česku a Polsku
  • Skupina v roce 2011 vykázala tržby ve výši 47,6 milionu eur a v roce 2012 očekává tržby ve výši 65 milionů eur.
  • Minulý rok provedla Alpha Medical více než 25 milionů testů od 5 milionů pacientů. Skupina nabízí rozsáhlé služby „pod jednou střechou", provádí všechny lékaři předepisované testy.
  • Síť se skládá z velkých plně vybavených laboratorních center a malých nízkonákladových satelitních laboratoří schopných plně pokrýt potřeby lékařů a nemocnic. Úkony v laboratorní síti jsou propojeny a centralizovány, aby se dosáhlo nejlepší účinnosti a nákladové efektivity.
  • Laboratoře mají vynikající zdravotnickou pověst a brand, podpořenou státními akreditacemi a standardy kontroly kvality ISO.
  • Alpha Medical zaměstnává 900 lidí.