Penta prodává dvě portfoliové společnosti

Středoevropská investiční skupina Penta Investments oznámila prodej dvou firem ze svého portfolia. Penta podepsala smlouvu na prodej svého akcionářského podílu ve společnosti PPC Investments, a.s. Kupujícím je společnost, EI Group, a.s., která patří do skupiny ISTROENERGO INTERNATIONAL, a.s. V tomto období Penta také uzavřela prodej společnosti NOVES okná, a.s., kde je kupujícím současný management společnosti. V případě odprodeje společnosti PPC je dokončení transakce podmíněno souhlasem slovenského antimonopolního úřadu. Další podrobnosti k transakcím nebude Penta zveřejňovat.

„Před týdnem jsme zveřejnili hospodářské výsledky za rok 2013 a zároveň jsme informovali, že naše investiční strategie bude založená na rozvoji velkých projektů a postupném odprodeji menších firem z našeho portfolia. Prodej PPC a Novesu je plně v souladu s touto strategií. Přestože se jedná o ziskové společnosti a dobře fungující firmy, naše priority jsou dnes v jiných sektorech a projektech, na něž chceme koncentrovat svoje úsilí. Jedná se hlavně o zdravotnictví, finanční služby, maloobchod, realitní development a strojírenství,“ řekl Marek Dospiva, partner Penty.

V PPC, které provozuje 218 MW a 58 MW kogenerační zdroj v Bratislavě, Penta působila od roku 2004. V roce 2013 dosáhlo tržby ve výši 132 milionů eur. Na základě dlouhodobé smlouvy poskytovalo PPC do konce roku 2013 dodávku tepla pro společnost Bratislavská teplárenská, a.s. (BAT) a podílelo se tak na zabezpečení tepla pro více než 70 tisíc obyvatel východní části Bratislavy. Od 1. ledna 2014 zabezpečuje BAT výrobu a dodávku tepla ve vlastní režii.

Společnost NOVES okná, a.s., je známá především vysokou kvalitou prémiové produkce plastových a hliníkových oken a dveří. Společnosti sídlí a vyrábí ve Spišské Nové Vsi. Penta koupila Noves v roce 2009, kdy plánovala rozvíjet projekt regionální konsolidace výrobců oken. Po roce 2012 se však Penta rozhodla, že i v důsledku dalšího propadu tržeb ve stavebnictví, který zasáhl především její působení v Polsku, nebude v tomto sektoru nadále působit. V roce 2013 dosáhl Noves tržeb ve výši necelých 12 milionů eur.