Penta posílila Žabku o novou akvizici

Penta Investments, vlastník sítě maloobchodních prodejen Žabka, podepsala smlouvu na koupi 100% podílu ve společnosti PR market. Ta provozuje 45 supermarketů značky Koruna, které působí na severní Moravě a ve Slezsku. Objem transakce dosáhl řádově stovek milionů korun.

"Před necelými dvěma lety jsme s Žabkou začínali na českém trhu a dnes již provozujeme 100 prodejen. Chceme stát v čele konsolidace nezávislého maloobchodního trhu v Česku. Koruna je první akvizicí, v dalších hodláme pokračovat. Vedle menšího formátu convenience (Žabka), budeme rozvíjet i formát supermarketů," řekl Jozef Janov, investiční ředitel Penty.

Hlavním důvodem zájmu o Korunu ze strany Penty a Žabky byla její stabilní pozice na trhu s rostoucím potenciálem. I navzdory recesi v maloobchodu v roce 2009 si Koruna dokázala udržet růst. Dalšími faktory byl zkušený management a výborná lokalizace prodejen. Značky Žabka a Koruna se budou rozvíjet paralelně pod jednou "střechou".

"Chceme být co nejefektivnější prostřednictvím sjednocení centrálního nákupu, logistiky, v synergiích v samotném řízení sítě i v oblasti informačních technologií. Z pohledu zákazníka nedojde k výrazným změnám v sortimentu, plánujeme však jeho doplnění o nové produkty, služby a ještě lepší ceny," uvedl Zdeněk Linhart, generální ředitel Žabky.

Transakce podléhá schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, který je očekáván zhruba do dvou měsíců.

O společnosti PR market (Koruna)

• Firma PR market, s.r.o., byla založena v roce 1994. Jejími majiteli je 8 společníků, zakladatelů společnosti.
  • Provozuje 45 supermarketů o průměrné prodejní ploše 380 m2.
  • Koruna nabízí zákazníkům široký sortiment potravinářského, drogistického a doplňkového nepotravinářského zboží.
  • V roce 2009 dosáhla společnost tržby 1,2 miliardy korun.
  • Koruna zaměstnává kolem 600 pracovníků.

O Žabce

• Žabka vstoupila na český trh v roce 2008, kdy otevřela v Praze svoji první prodejnu. Za necelé dva roky se dokázala rozrůst na 100 prodejen.
  • Průměrná prodejní plocha Žabky dosahuje 90 m2.
  • Žabka se specializuje na vybudování sítě typu "convenience stores - pohodlných prodejen" se širokým sortimentem potravin, čerstvého zboží a ostatních výrobků každodenní potřeby.
  • V roce 2009 dosáhla Žabka obratu 500 milionů korun, v letošním roce plánuje otevřít dalších 60 prodejen.
  • V současnosti Žabka působí nejvíce na území Prahy, ale i v Plzni, Jihlavě, Slaném, Roudnici nad Labem, Volyni a Příbrami. Do tří let plánuje rozšíření na 250 prodejen po celém území České republiky.