Penta dosáhla zisk 156,2 milionů eur

Penta Investments, středoevropská investiční skupina, zveřejnila konsolidované výsledky za rok 2009. Podle mezinárodních standardů IFRS dosáhla aktiva skupiny 2,7 miliardy eur, vlastní jmění 859,3 milionů eur a konsolidovaný zisk po zdanění 156,2 milionů eur. Konsolidované tržby skupiny Penta dosáhly 2,2 miliardy eur. Hospodaření skupiny pozitivně ovlivnily hlavně investice v energetice, retailu a zdravotnictví. V roce 2009 skupina uzavřela 7 transakcí, v letošním roce Penta k 1.9. uzavřela již 5 akvizic.

"Naše strategie je orientovaná na růst skupiny. Chceme rozhodnout o další možné diverzifikaci našeho portfolia. Vedle investicí typu private equity a realitního developmentu analyzujeme další dvě možné linie podnikání Penty. Uvažujeme o novém zaměření na finanční služby a na zdravotnictví. V obou sektorech již podnikáme, probíhá vypracování feasibility studies, rozhodnutí učiníme do konce roku," řekl Jaroslav Haščák, managing partner Penta Investments pro divizi Buy-out.

Penta je v současnosti nejsilněji zastoupená na třech trzích: Česká republika (36%), Polsko (30%) a Slovensko (29%). V dalších deseti zemích má 5 % svých aktiv.

„Jsme rádi, že díky naší dlouhodobé a usilovné práci patříme mezi nejaktivnější investiční skupiny v regionu. Nevylučujeme vstup na nový trh včetně otevření dalšího lokálního zastoupení Penty," řekl Marek Dospiva, partner Penta Investments.

Ve vrcholovém řízení skupiny rovněž dochází ke změnám. Od 1.1.2011 se novým partnerem Penty stane současný investiční ředitel Eduard Maták.
"Naše partnerská struktura je otevřená, jednáme s dalšími partnery, a to i z externího prostředí. Pokud se dohodneme, oznámíme nová jména v průběhu podzimu," uvedl Jaroslav Haščák.

K 9.9.2010 Penta změnila i svou vizuální identitu. Dochází především ke změně loga a základních barev. Staré logo Penta používala od roku 2002, nová vizuální identita má za cíl zjednodušit aplikaci loga a lépe vyjádřit vývoj skupiny, která se v uplynulých osmi letech změnila z lokálního na předního středoevropského hráče. Klíčovými charakteristikami nového loga jsou minimalismus, nadčasovost a progresivita.