Mecom a Smithfield oznamují strategickou akvizici

Finanční skupina Penta rozhodla prodat společnost Mecom Group, která sdružuje podniky masného průmyslu na Slovensku a v Maďarsku, včetně největšího slovenského masokombinátu v Humenném. Kupujícím je jeden z lídrů světového byznysu s masem, americká společnost Smithfield Foods. Obě strany se dohodly, že cena transakce nebude veřejná. Vlastní transakci ještě musí posoudit příslušné regulační úřady na Slovensku a v Maďarsku. Podpisem mezi holdingem Carnibona, patřícím do skupiny Penta, a společností Smithfield Foods byl úspěšně zakončený tendr, ve kterém se o Mecom ucházeli mnozí strategičtí investoři.

„Jsem skutečně rád, že se naše přesvědčení o kvalitní výrobě a efektivním řízení skupiny Mecom potvrdilo velkým zájmem ze strany předních světových hráčů z oblasti masného průmyslu. Klíčem k úspěchu byla především odhodlanost, nasazení a odbornost manažerského týmu pod vedením Ladislava Čechoviče. Za 13 let jsme dokázali ze skupiny Mecom vytvořit životaschopný holding pro zpracování masa, jehož silnou pozici na slovenském a maďarském trhu podtrhují vynikající hospodářské výsledky,“ řekl Marián Slivovič, Partner v Penta Investments, zodpovědný za aktivity skupiny v masném průmyslu.-

„Dnešním oznámení o akvizici skupiny Mecom posilujeme naše portfolio značek a pokračujeme v investicích do našich evropských provozů. Skupina Mecom je společností s vysoce kvalitními produkty a skutečně skvělými zaměstnanci, která zapadne do našeho plánu růstu v Evropě a doplní naše existující portfolio značek,“ řekl Luis Cerdan, výkonný viceprezident evropské divize společnosti Smithfield Foods.

O Mecomu Group

Mecom Group má na Slovensku dva masozpracující závody, v Lučenci a Humenném, ty dokáží dohromady zpracovat 5000 tun masa měsíčně. Dva menší závody má také v Maďarsku - závod v Szolnoku, který se specializuje na výrobu salámů s ušlechtilou plísní, dokáže zpracovat 220 tun masa za měsíc, výrobní závod ve městě Békescsaba pak produkuje měsíčně 350 tun salámů pod tradiční značkou Csabai. Společnost Mecom exportuje až 54% svojí produkce. V celé skupině pracuje víc než 1400 zaměstnanců. Tržby Mecom Group dosáhly v roce 2020 více než 138 mil. EUR.

O Smithfield Foods

Smithfield Foods je americká potravinářská společnost, která vznikla v roce 1936  v americkém městě Smithfield ve Virginii. Dnes zaměstnává 40 tisíc lidí ve Spojených státech a 14 tisíc v Evropě. Společnost podniká v potravinářství pod mottem „ Dobré jídlo. Zodpovědně.“ Je jednou z předních světových vertikálně integrovaných masozpracujících společností.  Už více než dvě desetiletí je Smithfield průkopníkem v oblasti trvalé udržitelnosti, včetně mnohých průmyslových prvenství- jedním z nich je například ambiciózní závazek snížit svoji uhlíkovou stopu o 25% do roku 2025. Smithfields Foods má ve svém portfoliu také značky Smithfield, Eckrich and Nathan´s, Berlinki, Morliny a jiné.