Rusza VIII edycja konkursu Vision 2025

Penta Investments rozpoczęła VIII edycję konkursu Vision 2025 skierowanego do młodzieży ze szkół wyższych. Studenci z Polski, Czech i Słowacji będą się ubiegać o nagrody pieniężne o wartości do 5.000 EURO. Prace konkursowe należy składać do 31 sierpnia 2011. Już po raz trzeci w zmaganiach udział wezmą młodzi ludzie z Polski. W dwóch poprzednich edycjach projektu wśród laureatów znalazło się troje studentów polskich uczelni, którzy otrzymali nagrody w wysokości łącznie 11.000 EURO.

"Dzięki Vision 2025 już od ośmiu lat mamy okazję współpracować ze środowiskiem akademickim. Wysoki poziom merytoryczny i innowacyjność pomysłów, które otrzymujemy co roku stanowi źródło inspiracji także dla naszej działalności biznesowej. W tym roku koncentrujemy się na zagadnieniach z zakresu bankowości, opieki zdrowotnej i inwestycji infrastrukturalnych. Jesteśmy pewni, że także w tegorocznej edycji otrzymamy kreatywne pomysły studentów z Polski, Czech i Słowacji" – powiedział Jaroslav Haščák, partner zarządzający i jeden z założycieli Penta Investments.

Głównym celem organizowanego przez Penta Investments konkursu Vision 2025 jest zachęcenie studentów do analizy potencjalnych zmian i kierunków rozwoju wybranych obszarów polityki, gospodarki oraz biznesu. Już po raz ósmy eseje studentów z regionu Europy Środkowo-Wschodniej zostaną ocenione przez przedstawicieli organizatora projektu – grupy inwestycyjnej Penta. Jury weźmie pod uwagę przede wszystkim innowacyjność, kreatywność, spójność i precyzję analizy oraz perspektywiczne ujęcie wybranego tematu.

"Po raz trzeci młodzi ludzie z polskich uczelni mają okazję uczestniczyć w konkursie wraz z ze studentami z Czech i Słowacji. Z roku na rok obserwujemy coraz większe zainteresowanie naszym konkursem. Polscy studenci świetnie sobie radzą – w szóstej i siódmej edycji Vision 2025 wśród laureatów znalazły się aż 3 osoby z Polski. Zapraszamy do udziału w konkursie i trzymamy kciuki za inspirujące pomysły" – mówi Rafał Sosna, dyrektor zarządzający Penta Investments w Polsce.

VIII edycja konkursu Vision 2025 obejmuje 3 kategorie tematyczne:

1. BANKOWOŚĆ 2025.

Czego Tobie, jako klientowi, obecnie brakuje w usługach bankowych? Jaki będzie postęp na rynku usług i produktów bankowych w 2025 roku? Jak powinny wyglądać kontakty między bankiem, a klientem?

2. SYSTEM OPIEKI ZDROWOTNEJ 2025.

Dlaczego brakuje pieniędzy w systemie opieki zdrowotnej? Gdzie powinniśmy szukać możliwości poprawy efektywności systemu? Czy system w 2025 roku będzie funkcjonować  efektywniej?

3. INTERESY PUBLICZNE A PRYWATNE.

Społeczeństwo kontra deweloper i projekty infrastrukturalne. Kto i jak powinien zająć się konfliktami między interesami inwestorów a interesami publicznymi (miast, gmin, wspólnot, obywateli)?

Prace na wybrany temat – pisane w języku angielskim – należy przesyłać organizatorowi do 31 sierpnia 2011 roku. Jury konkursu ogłosi wyniki do końca września 2011. Wszelkie informacje na temat Vision 2025, w tym regulamin, są dostępne na stronie internetowej organizatora www.pentainvestments.com w zakładce Działalność społeczna, a także na profilu konkursu na portalu Facebook: www.facebook.com/Vision2025.

Zwycięzcy konkursu zostaną zaproszeni na oficjalne wręczenie nagród, które odbędzie się w Pradze. Prace laureatów Vision 2025 będą dostępne na stronie internetowej Penta Investments: www.pentainvestments.com.

Nagrody za najlepsze prace zostaną przyznane w wysokości:

5.000 EURO za 1. miejsce
3.000 EURO za 2. miejsce
1.000 EURO za 3. miejsce

W 7-letniej historii projektu Vision 2025, spośród 490 nadesłanych esejów, Penta Investments wyróżniła 60 prac konkursowych, przyznając nagrody o łącznej wartości niemal 67 tys. EURO.