Penta wzmacnia sieć sklepów Żabka w Czechach

Penta Investments – właściciel sieci sklepów Żabka – podpisała umowę przejęcia 100% udziałów w czeskiej spółce PM market. Wynikiem transakcji będzie przyłączenie do sieci Żabka w Czechach 45 supermarketów pod marką Koruna. Warunkiem nabycia udziałów jest uzyskanie zgody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wartość transakcji nie została ujawniona.

Przejęcie sieci sklepów Koruna stanowi realizację strategii Penta Investments i Żabka polegającej na konsolidacji niezależnego rynku FMCG w Polsce i Czechach. Obecnie sklepy Żabka działają na teranie całej Polski oraz w środkowo-zachodniej części Czech – większość w Pradze. Akwizycja supermarketów Koruna, pozwoli na rozszerzenie działalności także na północno-wschodnią część kraju.

"Prawie 2 lata temu rozpoczęliśmy rozwój sieci sklepów Żabka w Czechach. Obecnie działa tam 100 placówek. Naszą ambicją jest aktywny udział w konsolidacji rynku FMCG w Polsce i Czechach. Zakup Koruny to pierwsza z akwizycji, po niej nastąpią kolejne" – mówi Jacek Roszyk, prezes Żabka Polska S.A.

"Wraz z rozwojem formatu convenience sieci Żabka w Czechach, będziemy rozbudowywać także sieć supermarketów Koruna, zgodnie z modelem biznesowym projektów Freshmarket i Żabka" – dodaje Józef Janov, Penta Partner Zarządzający Penta Investments w Polsce.

Obie czeskie marki (Żabka i Koruna) będą czerpać korzyści z efektu synergii, związanego z ujednolicaniem rozwiązań logistycznych, technologii informatycznych i zarządzaniem siecią marketów. Związane to będzie głównie z rozszerzeniem asortymentu produktów i usług, dostępnych po jeszcze bardziej atrakcyjnych cenach.

O PM market (Koruna)

• Firma została utworzona w 1994 roku przez 8 prywatnych czeskich przedsiębiorców.
  • PM market zarządza 45 supermarketami, o powierzchni ok. 380 m2.
  • Koruna oferuje szeroki asortyment artykułów spożywczych, tekstyliów i innych produktów.
  • W 2009 roku spółka osiągnęła przychody wysokości stanowiące równowartość 190 mln zł.
  • Koruna zatrudnia około 600 pracowników.

O Żabka Polska S.A.

• Żabka Polska powstała w 1998 roku i obecnie jest właścicielem ponad 2150 sklepów Żabka w formacie convenience oraz 15 Freshmarketów.
  • W 2010 roku Żabka Polska S.A. planuje otworzyć 250 sklepów sieci Żabka oraz 50 Freshmarketów – firma zamierza rozwijać się w tym tempie przez następne 3-5 lat.
  • Według wstępnych danych, w 2009 roku firma osiągnęła dwucyfrową dynamikę wzrostu sprzedaży (15,5%) tym samym jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się firm w swoim segmencie.

O sieci Żabka w Czechach

• W 2008 roku model biznesowy sieci Żabka został przeniesiony na rynek czeski, gdzie pod marką Žabka działa już 100 sklepów o średniej powierzchni 90 m2. Obecnie Żabka jest najszybciej rozwijającą się niezależną siecią sprzedaży detalicznej w Czechach.
  • Obecnie sklepy Żabka są zlokalizowane w środkowo-zachodniej części Czech – głównie w Pradze. W 2010 roku w ramach rozwoju organicznego Żabka planuje uruchomić kolejne 60 sklepów.
  • W ciągu najbliższych 3 lat Żabka zamierza otworzyć w Czechach łącznie 250 sklepów.