Penta Investments przejmuje Okna Rąbień

Penta Investments – środkowo-europejska grupa inwestycyjna, działająca w obszarze private equity i rozwoju nieruchomości – podpisała umowę przejęcia firmy Okna Rąbień, producenta stolarki budowlanej z PCV i aluminium. Jest to już 6 polska spółka w portfolio tego inwestora. Wartość transakcji nie została ujawniona.

Jednym z założeń zrealizowanej przez Penta Investments transakcji jest długoterminowa, ścisła współpraca z zarządem przejętej spółki w zakresie realizacji przyjętej strategii rozwoju. Zakłada ona dynamiczny rozwój firmy oraz jej ekspansję na rynki Europy Centralnej. Planowane jest także poszerzenie portfolio produduktów oraz rozwój istniejącej oferty Okna Rąbień, szczególnie w zakresie produktów z aluminium.

"Widzimy duży potencjał w branży produkcji stolarki okiennej nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach Europy Centralnej. Inwestycja w Okna Rąbień to początek regionalnej ekspansji Penta Investment w tym sektorze. W najbliższym czasie chcemy także wejść na rynek Czech i Słowacji. Dążymy do tego, aby w ciągu najbliższych trzech lat stać się liderem produkcji stolarki budowlanej w Europie Centralnej" – powiedział Jozef Janov, partner zarządzający Penta Investments na terenie Polski.

Okna Rąbień to – obecny na rynku od 1997 roku – jeden z największych producentów stolarki budowlanej z PCV i aluminium w Polsce oraz znaczący dostawca okien i drzwi w Europie. Produkty spółki eksportowane są niemal do wszystkich krajów europejskich, w tym na Słowację i Węgry oraz do Czech, Niemiec, Belgii i Francji. Oferta firmy skierowana jest zarówno do odbiorców indywidualnych, jak i przemysłowych oraz deweloperów. Zakładana wartość obrotów spółki w 2008 roku to 200 mln zł przy zatrudnieniu na poziomie 550 pracowników.

„Wejście do naszej spółki tak silnego inwestora to punkt zwrotny w rozwoju Okna Rąbień. Rynek na którym działamy jest bardzo konkurencyjny i zachodzą na nim dynamiczne zmiany. W chwili, gdy firma notuje wzrost powyżej 30% rocznie, wsparcie finansowe tak znaczącego partnera jak Penta jest dla nas szczególnie istotne. Zamierzamy intensywnie rozwijać naszą działalność tak, by już wkrótce stać się liderem wśród producentów okien i drzwi w Europie Centralnej" – powiedział Rafał Kucharski, prezes zarządu Okna Rąbień.

Produkowana przez firmę Okna Rąbień stolarka okienna i drzwiowa spełnia międzynarodowe standardy jakości oraz jest znana i doceniana w całej Europie.

„Jesteśmy znani z wysokiej klasy produktów, krótkich i terminowych realizacji dostaw i konkurencyjnych cen. Naszym priorytetem jest utrzymanie najwyższej jakości wyrobów, dlatego współpracujemy ze sprawdzonych dostawcami. Produkcja stolarki PCV bazuje na profilach Aluplast, a aluminium na profilach ALUPROF. Poza tym w procesie produkcji wykorzystywane są okucia GU oraz szyby PRESSGLAS. Są to uznane marki" – dodaje Rafał Kucharski.

Przejęcie spółki Okna Rąbień związane jest z realizacją długoterminowej stratgii ekspansji na teren innych krajów Europy Środkowej i Wschodniej.