Penta Investments buduje "okienny" holding – przejmuje słowacką spółkę Noves

Środkowo-europejska grupa inwestycyjna Penta Investments przejęła jednego z głównych producentów stolarki okiennej na Słowacji - Noves Okna s.r.o. Jest to już druga inwestycja Penta Investments w sektorze stolarki budowlanej, po akwizycji polskiej spółki Okna Rąbień. Wartość umowy nie została ujawniona. Warunkiem sfinalizowania transakcji jest uzyskanie zgody Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Noves Okna słynie z produkcji najwyższej jakości okien i drzwi klasy Premium z PCV i aluminium.

„Planujemy przeznaczyć ponad 3 mln euro na rozwój firmy Noves w kierunku zwiększenia możliwości produkcyjnych i wzrostu zatrudnienia w ciągu najbliższych trzech lat. Naszym celem jest utworzenie międzynarodowego holdingu umożliwiającego efektywne wykorzystanie synergii spółek w zakresie produkcji i sieci dystrybucji" - powiedział Jozef Janov, partner zarządzający Penta Investments na Polskę.

"Zapewnimy naszym klientom największy wybór okien klasy economy i premium. Połączona oferta Okna Rąbień i Noves oparta będzie na istniejących sieciach sprzedaży i wspólnym porfolio obydwu spółek" - powiedział Rafał Kucharski, Prezes Zarządu Okna Rąbień.

"Doceniamy wsparcie tak znaczącego inwestora jak Penta Investments, nasza firma – razem z Okna Rąbień – stanie się częścią międzynarodowego holdingu. Jestem przekonany, że umożliwi to naszej spółce intensywny rozwój" – powiedział Frantisek Vartovnik, właściciel firmy Noves.

Penta Investments zamierza kontynuować ekspansję na teren innych krajów, by w ciągu najbliższych lat stać się jednym z wiodących producentów i dystrybutorów stolarki okiennej w Europie Centralnej oraz – w dalszym horyzoncie – osiągnąć pozycję lidera tej branży. W trakcie są obecnie negocjacje w sprawie kolejnego przejęcia na rynku czeskim.

Penta Investments w przemyśle stolarki okiennej:

• Przejęta w październiku 2008 spółka Okna Rąbień, o obrotach 60 mln euro oraz zatrudnieniu na poziomie 550 pracowników, jest jednym z największych producentów w regionie. Prowadzi sprzedaż eksportową do ponad 10 krajów w Europie.
  • Noves, słowacki producent okien i drzwi klasy premium, osiąga roczne obroty na poziomie około 20 milionów euro i zatrudnia 200 osób.
  • Strategia inwestycyjna holdingu opiera się na trzech filarach:
  1. Unikalnym i efektywnym systemie motywacyjnym dla sieci dystrybucji i sprzedaży uzależnionym od osiąganych wyników ilościowych i wartościowych. Jest on oparty na przykładzie spółki Okna Rąbień, która - mimo stagnacji na rynku - osiągnęła w ciągu roku 20% wzrost;
  2. Ograniczeniu kosztów w zakresie produkcji i dystrybucji dzięki efektowi skali;
  3. Stworzeniu oferty bazującej na największym na rynku wyborze okien klasy economy i premium, najwyższej jakości produktów i konkurencyjnych terminach realizacji zamówień.