Iain Child przejmuje kierownicze stanowiska Jaroslava Haščáka w Pencie

Jaroslav Haščák, współwłaściciel grupy inwestycyjnej Penta, odrzuca zarzuty postawione mu przez prowadzącego sprawę śledczego. We współpracy ze swoimi prawnymi przedstawicielami wykorzysta wszelkie dostępne środki prawne w celu obrony własnej osoby. W związku z zaistniałą sytuacją rezygnuje ze wszystkich stanowisk kierowniczych w grupie inwestycyjnej Penta. Wciąż jednak pozostaje jej współwłaścicielem. Stanowisko kierownicze w Pencie po J. Haščáku przejmuje Iain Child, który będzie pełnił funkcję Partnera Zarządzającego pionu BuyOut, który zajmuje się wszystkimi projektami inwestycyjnymi Penta z wyjątkiem Penta Real Estate.

„Nasza grupa jest na Słowacji największym pracodawcą, w naszych firmach pracuje ponad 15 000 osób. Działamy zgodnie z prawem, a nasze firmy są ważną częścią gospodarki w regionie, dostarczają produkty i usługi milionom klientów. Pragnę zapewnić wszystkich naszych pracowników, partnerów biznesowych i klientów, że nasza grupa jest ma stabilną pozycję. Pomimo recesji gospodarczej spowodowanej koronawirusem jesteśmy w doskonałej kondycji, co pozwala nam wspierać wszystkie nasze firmy i projekty“ - powiedział Iain Child.

Iain Child został współwłaścicielem Penty w listopadzie 2010 roku. Wcześniej pracował w Deloitte Central Europe jako Senior Partner. Iain pochodzi z Wielkiej Brytanii, od dawna mieszka i pracuje na Słowacji. W Pente odpowiada przede wszystkim za inwestycje w Primabanku i Fortuna Entertainment Group.

W zarządzaniu wykonawczym Grupy Penta uczestniczą także pozostali trzej współwłaściciele: Marek Dospiva - Partner Zarządzający Penta Real Estate; Jozef Oravkin, odpowiedzialny za Privatbanka, część projektów związanych z nieruchomościami na Słowacji i za inwestycje grupy w Slovalco oraz Eduard Maták, który jest odpowiedzialny za inwestycje w opiece zdrowotnej.