Grupa inwestycyjna Penta podsumowuje udany rok

W 2014 roku łączna zagregowana wartość aktywów spółek portfelowych Penty wzrosła do 6,7 mld euro. Zgodnie z zaudytowanymi wynikami finansowymi - zysk netto Penty wyniósł 70 mln euro.

W 2014 roku Penta zainwestowała łącznie 330 mln euro w akwizycje nowych projektów, jak również rozwój dotychczasowego portfolio inwestycyjnego. Łączna wartość inwestycji na rynku polskim wyniosła 100 mln euro.

Penta umocniła swoją pozycję w segmencie ochrony zdrowia poprzez dokonane akwizycje: sieci aptecznej Apteka Mediq w Polsce, trzech sieci aptecznych w Czechach, trzech szpitali lokalnych i polikliniki na Słowacji. Jednocześnie Penta rozpoczęła działalność na rynku nieruchomości w Polsce i realizuje już pierwszy projekt biurowy w Warszawie. Ważnym krokiem w rozwoju portfolio inwestycyjnego grupy Penta było rozpoczęcie działalności na rynku mediów. Jesienią 2014 roku Penta zainwestowała w słowackie spółki medialne, m.in. 7 PLUS, a.s., Centrum Holdings, TREND Holding, s.r.o. i Petit Press, a.s.

Polska jest jednym z kluczowych rynków dla Penty

Penta rozwija aktualnie na rynku polskim 7 projektów inwestycyjnych, w tym trzy spółki notowane na GPW w Warszawie. Polskie portfolio Penty stanowi ponad 20% łącznej wartości aktywów grupy:

• Iglotex – lider na rynku dystrybucji i produkcji produktów mrożonych,
  • Grupa EM&F – notowany na GPW w Warszawie, wiodący dystrybutor produktów z kategorii: media, rozrywka, artykuły dziecięce, kursy językowe, kosmetyki, odzież i obuwie sportowe w kanale tradycyjnym i internetowym (m.in. sieci handlowe Empik i Smyk, szkoły językowe Speak Up i empik school),
  • EMC Instytut Medyczny – notowany na GPW w Warszawie, największy prywatny właściciel sieci szpitali i przychodni na polskim rynku usług medycznych,
  • Fortuna Entertainment Group – notowany na GPW w Warszawie i BCP w Pradze, lider na rynku zakładów sportowych,
  • Dr.Max – druga największa sieć apteczna w Polsce,
  • Clar Systems – wiodący dostawca usług w zakresie facility management,
  • Projekt biurowy w Warszawie o łącznej powierzchni najmu brutto 24.500 m2.

“Jesteśmy zadowoleni z wyników finansowych w ubiegłym roku. Odzwierciedlają one udaną transformację Penty z funduszu typu Private Equity w długoterminowego inwestora strategicznego. Spośród naszych 16 spółek portfelowych - 12 firm odnotowało ponadprzeciętne  wzrosty versus rynek. Osiągnięty wzrost wartości godziwej aktywów Penty został osiągnięty głównie dzięki znaczącej poprawie efektywności kluczowych spółek z portfolio, a nie nowym akwizycjom. Cieszę się, że Penta ma mocne podstawy do dalszego rozwoju jako solidny i godny zaufania partner dla pracowników  w naszych spółkach portfelowych i naszych klientów - powiedział Jaroslav Haščák, Partner Zarządzający Penta Investments.

Podsumowanie wyników finansowych Penty [EUR]
2014 2013
Łączne zagregowane aktywa wszystkich spółek portfelowych 6,7 mld. 6,5 mld.

Łączna sprzedaż wszystkich spółek portfelowych

4,9 mld. 4,7 mld.
Skorygowany zysk EBITDA wszystkich spółek portfelowych 368 mil. 426 mil.
Zysk netto 70 mil. 100 mil.

Największy udział w portfolio Penty stanowią inwestycje w sektorze ochrony zdrowia (40%), a w następnej kolejności - działalność w sektorze nieruchomości (22%), produkcja (14%) i usługi finansowe (12%).