Rok 2015 uzavřela Penta s výjimečným hospodářským výsledkem

200 miliónů eur čistého zisku a nárůst celkové hodnoty aktiv portfoliových společností na 7 miliard eur. Auditované hospodářské výsledky Investiční skupiny Penta jsou jedny z nejlepších od jejího vzniku.

Do nových projektů a také rozvoje v rámci stávajícího portfolia skupina investovala více než 340 miliónů eur (9,1 mld Kč) a vytvořila více než 2000 nových pracovních míst. Na daních a také sociálních a zdravotních odvodech za své zaměstnance Penta dohromady zaplatila 186 miliónů eur (přes 5 mld Kč).

„Pentě se dařilo téměř ve všech oblastech jejího působení. Hospodářský výsledek příznivě ovlivnily úspěšné restrukturalizace v EMF a Carniboně. Pozitivní výsledky zaznamenal náš zdravotnický sektor, zejména síť Dr.Max.“

Marek Dospiva, partner

Události roku podle Penty:

• Akvizicí vydavatelství regionálních novin (Vltava-Labe-Press), a také časopisů (Astrosat) vstoupila na český mediální trh
  • Navýšením podílu významně posílila ve slovenské zdravotní pojišťovně Dovera
  • Dr. Max v Polsku získal dvě sítě lékáren – Magiczne a Apteka Pod Lwem
  • Do sítě ProCare přibyla nemocnice s poliklinikou Medissimo
  • Zahájením akvizice Sberbank SR Penta posílila svoji bankovní divizi
  • Do byznysu herního průmyslu v Rumunsku vstoupila pod značkou Fortuny
  • Padlo rozhodnutí, že AERO po letech postaví letadlo nové generace
  • V brownfieldu pražské Waltrovky vyrostla administrativní budova Aviatica, její kancelářské prostory byly pronajaté ještě před jejím oficiálním otevřením
  • Ve Varšavě Penta koupila další pozemek – brownfield DSP

Meziroční porovnání klíčových dat:

Celková aktiva portfol. spol. 7 mld. eur 6,7 mld. eur
Čistý zisk 200 mil. eur 70 mil. eur
Kumulativní tržby portfol. spol. 5,4 mld. eur 4,9 mld. eur
Upravená EBITDA všech portfol. spol. 381 mil. eur 368 mil. eur

V portfoliu Penty tvoří největší podíl segment maloobchodu (35%), následuje zdravotnictví (20%), developerské aktivity (18%), finanční služby (11%) a výroba (11%).