Penta začala s výstavbou Florentina

Začátkem května byla zahájena vlastní výstavba objektu – budovy Florentinum. Staveniště převzal zhotovitel nosné konstrukce, společnost PSJ, a.s. Jedná se o největší zakázku v ČR v daném segmentu v hodnotě několika stovek milionů korun.

V rámci stavby Florentina již byly dokončeny podkladní vrstvy a tento týden bude zahájena pokládka výztuže a první betonáž základní desky. Vlastní práce na nosné konstrukci budou probíhat do konce února 2013.

Základní deska má více než 13 800 m2 (přibližně 2 fotbalová hřiště). Celá spodní konstrukce je navržena jako tzv. bílá vana – konstrukce, která kromě nosné funkce plní i funkci těsnící proti prostupu vody. Objekt je navržen tak, aby odolal povodni, jaká Prahu zasáhla v roce 2002. Na stavbu bude spotřebováno více než 42 000 m3 betonu (tj. více než 7 000 automixů) a 5 700 tun betonářské oceli (téměř 240 plně vytížených návěsů). Plocha bednění je přes 165 000 m2, což je čtyřnásobek plochy Václavského, resp. dvojnásobek plochy Karlova náměstí.

Investiční skupina Penta nepočítá pro celou výstavbu s jedním generálním dodavatelem, naopak se rozhodla ve spolupráci s projektovým manažerem, společností K4, a.s., dílo postavit systémem tzv. construction managementu s více vyššími dodavateli vybranými v oddělených výběrových řízeních.

Informace o projektu:

• Florentinum je prvním developerským projektem investiční skupiny Penta v Česku (na Slovensku již vlastní 11 realitních projektů)
  • Penta do projektu investuje celkem až 200 milionů eur
  • dokončení celé budovy je plánováno na 4. čtvrtletí 2013
  • v současnosti má projekt již více než třetinu kancelářských ploch obsazenou
  • Penta získala komplex budov České typografie (bývalého Rudého práva) od rakouské společnosti S+B CEE Beteiligungsverwaltungs v lednu 2010
  • na jeho místě plánuje vybudovat největší administrativní budovu v Praze – Florentinum
  • nabídne 49 tisíc m2 hrubé plochy kanceláří na 9 podlažích s naprostou efektivitou a flexibilitou dělení jednotlivých dispozic
  • doplňkové obchodní plochy na 7,5 tisících m2 s komplexní skladbou služeb pro každodenní život (supermarket, drogerie, lékárna, restaurace, kavárny, klientská centra, show roomy)
  • veřejné prostory na nádvoří (piazze) o velikosti 3 tisíce m2 a v obnovené historické Desfourské zahradě s plochou 2 tisíce m2
  • projekt získal předcertifikaci LEED Gold
  • architektem projektu je Cigler Marani Architects