Penta prodala Florentinum. V mezinárodním tendru rozhodla nejvyšší nabídka

První developerský projekt Penty v České republice, administrativní komplex Florentinum, získala v mezinárodní soutěži čínská skupina CEFC.

„Zájem o Florentinum překročil hranice Evropy. Z řady nabídek zůstalo v užším výběru pět, ve finále skončili dva zájemci. Renomovaného německého investora překonala až v posledních týdnech nabídka skupiny CEFC.“

Marek Dospiva, partner

„Florentinum je pro nás více než jen vynikající obchodní příležitostí. Je součástí naší strategie vybudovat v České republice evropskou centrálu. Areál Florentina chceme dál rozvíjet a vytvářet co nejlepší podmínky jak pro vlastní zázemí CEFC, tak pro všechny jeho nájemce.“

Chan Chauto, prezident CEFC China

Penta představila projekt administrativního paláce s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou v lednu 2012, do provozu byl uveden po 20 měsících stavby ke konci roku 2013. V současné době je Florentinum plně obsazené. Výjimečnou administrativní budovu zhodnotila i skutečnost, že všech 70 nájemníků má uzavřené smlouvy na dlouhodobý pronájem.

„Od okamžiku, kdy Penta koupila pozemek, jsme Florentinum dokončili za čtyři roky. Během té doby bylo zapotřebí vybrat nejlepší architektonický návrh, zpracovat projekt, odstranit původní budovy České Typografie. A po získání všech potřebných povolení celý objekt, nabitý moderními technologiemi, postavit a pronajmout. To by bylo v dnešních podmínkách nemyslitelné.“

David Musil, senior manager odpovědný za projekt

Florentinum, dílo architekta Jakuba Cíglera, dnes patří mezi nejzajímavější stavby středoevropského a východoevropského regionu. Od roku 2013 získalo řadu mezinárodních ocenění, mezi které patří například prestižní cena za nejlepší kancelářský projekt roku 2014 (CEEQA, Varšava), či ocenění za šetrnost vůči životnímu prostředí, ESSA (CIJ, Praha).

Z nejvýznamnějších nájemníků Florentina lze zmínit  společnost EY, advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners, dále společnosti: Renomia, Veolia, BlueLink, Bank of China, HSBC Bank, RSJ, Hospodářská komora ČR a také Dr.Max, Fortuna a Penta Investments.

Exkluzivní umístění Florentina v centru Prahy bude dále jen nabývat na svém významu. V jeho těsné blízkosti, v místě současného brownfieldu u Masarykova nádraží, plánuje Penta oživit dnešní zapomenuté území  moderními  administrativními budovami s obchody a restauracemi, ale také parkem - podle projektu světoznámé architektky Zahy Hadid.