Penta oznámila první změny v Aero Vodochody

Česko-slovenská private equity skupina Penta dnes jako jediný akcionář společnosti Aero Vodochody, a.s., oznámila první změny ve vrcholných orgánech Aera. Především jmenovala nového prezidenta společnosti, jímž se stal Peter Ondro (49). Peter Ondro je špičkový manažer se zkušenostmi s řízením úspěšných transformačních a restrukturalizačních procesů např. v hliníkárně ZSNP v Žiaru nad Hronom nebo slovenských strojírenských podnicích patřících do skupiny HTC Holding Bratislava, kam rovněž patří Zetor Brno.

"Restrukturalizace největšího českého leteckého a současně zbrojařského podniku je velkou výzvou nejen pro mě, ale pro celý projektový tým, jehož členy jsou jak kolegové z Penty, tak z Aera. Chceme, aby se Aero co nejdříve stalo zdravou, standardně fungující a ziskovou společností, která obstojí v tvrdé mezinárodní konkurenci," říká Peter Ondro, nový prezident Aera Vodochody, a doplňuje: „Naším prvním úkolem je připravit a schválit nový finanční plán a plán organizačních změn, které pomohou co nejdříve stabilizovat situaci a dosáhnout vyrovnaného hospodářského výsledku."

Dosavadní prezident společnosti Petr Klimeš byl odvolán, stejně jako devítičlenné představenstvo a šest z devíti členů dozorčí rady (tři odstoupili sami).

Skupina Penta se stala jediným vlastníkem 100 % akcií 4. ledna, poté, co celou transakci 20. prosince 2006 schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Plán restrukturalizace Aera, který Penta připravila, má tři priority: zaprvé vývoj a výroba letadel a leteckých komponentů v rámci kooperačních projektů, zadruhé výstavba letiště Vodochody a zatřetí spolupráce s Armádou ČR. První krokem Penty bude kompletní kapitálová restrukturalizace společnosti, která zahrnuje zejména navýšení základního kapitálu o cca 8 miliard Kč a umožní realizovat další kroky zaměřené na obchod, marketing a provoz.