Penta koupila areál bývalé Waltrovky

Středoevropská investiční skupina Penta rozšířila portfolio svých developerských projektů v Česku – od společnosti Red Group koupila bývalý areál Waltrovky v pražských Jinonicích a na jeho místě plánuje vybudovat moderní městskou čtvrť. Po Florentinu a Masaryk Station Investment se jedná o její třetí tuzemskou realitní akvizici. Podrobnosti transakce nebudou po dohodě obou stran zveřejněny.

Území o rozloze 169 tisíc m2 chce Penta dále rozvíjet a plánuje investovat přes 200 milionů eur. Areál bývalé továrny Walter je z větší části zdemolován a díky své velikosti a poloze má velký rozvojový potenciál.

"Waltrovku považujeme za jeden z nejlepších brownfieldů v Praze, je výborně dopravně dostupný a volně navazuje na vilovou čtvrť Malvazinky. Rádi bychom zde v budoucnu postavili novou moderní a velkorysou městskou čtvrť," řekl Petr Palička, ředitel realitní divize Penty v Česku.

Penta na území Waltrovky předpokládá v několika fázích vybudovat smíšený development – s administrativní, rezidenční i relaxační částí. Jižní část území již má vydané územní rozhodnutí na 44,5 tisíc m2 administrativních ploch, o jejichž podobě Penta rozhodne do konce letošního roku. Na zbytku území předpokládá moderní bytovou výstavbu – může se jednat o cca 350 bytových jednotek v různých segmentech. S jejich výstavbou by Penta ráda začala do 2 let; o jejich charakteru však rozhodne až architektonická soutěž. V areálu investor rovněž počítá s obnovou 15 tisíc m2 parkové plochy.

"Během našeho působení projekt prošel značnou restrukturalizací, změnami v územním plánu a rozsáhlým schvalovacím procesem, čímž jsme zvýšili jeho hodnotu. Jsme potěšeni prodejem Pentě a přejeme jim vše nejlepší v pokračujícím developmentu," říká Barry Culen z Red Group.