ČKA: Ecoinvestment a Oakfield se mohou vrátit do hry o Aero

Česká konsolidační agentura doporučila ministerstvu financí, aby do druhého kola výběrového řízení na prodej Aera Vodochody postoupily i společnosti EcoInvestment a Oakfield, které meziresortní privatizační komise minulý týden ze soutěže o tento státní podnik vyřadila. ČTK to dnes řekl mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Privatizační poradce Deloitte původně doporučil šest nabídek, včetně EcoInvestmentu a Oakfieldu, ale privatizační komise vybrala pouze čtyři subjekty. ČKA dnes toto rozhodnutí změnila a navrhla, aby v soutěži pokračovalo šest zájemců. Do druhého kola by podle ČKA měly postoupit společnosti EcoInvestment, Oakfield, AERO Kilcullen Consortium, Benson RPG, Český letecký průmysl a PPF spolu s J&T.

"ČKA navrhuje oproti meziresortní komisi rozšířit seznam účastníků výběrového řízení, kterým bude umožněno provedení hloubkové kontroly a následně předložení závazné nabídky," uvedl Pekárek.

Privatizační poradce podle něj doporučil šest postupujících, zároveň přitom uvedl, že počet čtyř uchazečů o Aero je minimální k zachování dostatečné konkurence při výběrovém řízení. „Vzhledem k tomu, že vláda bude mít možnost některého ze zájemců vyřadit, a to především z důvodu možných bezpečnostních rizik, ČKA se rozhodla rozšířit okruh potenciálních kupců Aera o dvě jména,” podotkl Pekárek.

Česko-slovenská investiční skupina Penta, která vlastní původně vyřazenou firmu Oakfield, rozhodnutí ČKA přivítala. "Čím větší bude v rámci této privatizace konkurence, tím vyšší bude i šance, že stát získá jak nejlepší možnou cenu, tak i jistotu budoucího rozvoje Aera," řekl dnes ČTK spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva.

Definitivně má o postupujících rozhodnout do konce měsíce vláda. Od 6. března by zájemci měli provést v Aeru hloubkovou kontrolu. Ve druhé polovině dubna by uchazeči měli podat cenové nabídky a o měsíc později má o tendru rozhodnout vláda. Zájemci budou soutěžit o stoprocentní podíl a dluhy Aera za více než deset miliard korun. Podle informací týdeníku Euro vláda očekává privatizační výnos kolem pěti miliard. Aero zaměstnává zhruba 1600 lidí a vyrábí díly pro některé zahraniční letecké společnosti. Do aktivit podniku patří i dodávky náhradních dílů a opravy dříve vyrobených letounů. Firmě však chybějí zakázky na letouny L-159, kterých v minulosti vyrobila zhruba 70.