Budova Masaryčky získala kolaudaci, do budovy se stěhují první nájemníci.

Masaryčka, bez nadsázky nejlepší kancelářská budova v Česku a zároveň jedna z posledních staveb, která nese osobní rukopis světoznámé architektky Zahy Hadid, byla řádně zkolaudovaná. Do budovy se stěhují první nájemníci.

„Máme za sebou velmi dlouhou cestu. Veřejné projednání všech připomínek ke stavbě a proměně okolí Masarykova nádraží trvalo více než 6 let. Stavba samotná trvala více než 2 roky. Na výsledek ale můžeme být pyšní. Praha získává stavbu špičkových světových parametrů, a to jak z hlediska kvalitní architektury, technického provedení, tak z hlediska udržitelnosti,“ řekl Petr Palička, ředitel společnosti Penta Real Estate pro Českou republiku.

Budova lákala pozornost veřejnosti už od prvních návrhů z pera Zahy Hadid. Naprosto se lišila od běžných kancelářských budou svojí smělou zlatou fasádou, organickou architekturou, ale i velkorysými veřejnými prostory v okolí budovy.

Masaryčka je postavená v nejvyšším standardu energetické náročnosti budov – LEED Platinum. Tento certifikát hodnotí dopad na okolí, spotřebu vody a energií, použité materiály, kvalitu vnitřního prostředí a uživatelské kvality nutné pro efektivní práci.

Celá stavba a její nejbližší okolí mají rozsáhlý systém retence vody, který poslouží k zavlažování velkého množství zeleně na střechách a terasách obou budov včetně nového stromořadí v ulici Na Florenci. V lokalitě je už nyní nejvíce zeleně za posledních sto let. Aby mohl být retenční systém v plném rozsahu vybudován, byla nutná generální rekonstrukce ulice Na Florenci včetně přeložek sítí do nového kolektoru.

Budova Masaryčky a její okolí bude výjimečná také řadou uměleckých instalací.

Převážná část budovy proto našla své nájemce už dlouho před dokončením. Kromě samotné společnosti Penta Real Estate bude také sídlem Fio banky nebo společností Veolia či BCG (Boston Consulting Group). V parteru budovy postupně otevře řada zajímavých restaurací a kaváren – ulice Na Florenci se pravděpodobně stane novou atraktivní destinací pro milovníky dobrého jídla a pití.

Deník New York Times budovu nedávno zařadil mezi atraktivní turistické cíle, které by návštěvníci Prahy neměli minout.